Valutaváltó

Összeg:
Valutáról:
Valutára:
 
Currency conversion powered by coinmill.com.

Aktuális időjárás

Seychelles

Közepesen felhős
  • Közepesen felhős
  • Hőmérséklet: 26 °C
  • Szél: Délkelet, 24.1 km/h
  • Légnyomás: 1012 hPa
  • Rel. páratartalom: 79 %
  • Látástávolság: 10 mérföld
Készült:
2020, szeptember 18 - 22:00

Seychelles dióhéjban

 

Alapadatok

Főváros: Victoria

Államforma: köztársaság

Elnök: James Alix Michel (2004. április 16-óta)

Függetlenség (az Egyesült Királyságtól): 1976. június 29.

Nemzeti ünnep: június 18, az Alkotmány Napja

Lakosság száma: ≈87,476 fő (2008)

Hivatalos nyelvek: angol, francia, kreol

Idő: UTC (GMT) + 04:00

Hívószám: +248

Valuta: seychelles-i rúpia (SCR)

Terület: 451 km2

Tengerpart hossza: 491 km

Legmagasabb pontja: Morne Seychellois 905 m

Elektromos hálózat: 220-240V (Brit szabványnak megfelelő három érintkezős dugaszolóaljzatot használnak)

 

Földrajz

A Seychelles-szigetek a Kelet-Afrika partjaitól 480-1600 km-re fekvő gránit- és korallsziget csoport. A főbb központi szigetek (Mahé, Praslin, Silhouette, La Digue, Curieuse, Félicité, Frégate, St. Anne, összesen 42) gránit kőzete nem vulkáni tevékenység hatására emelkedett ki a tengerből, hanem az indiai szubkontinensről 65 millió évvel ezelőtt leszakadt tengeralatti plató csúcsai. Legmagasabb pontja, a Morne Seychellois 905 m magas.

A többi 73 sziget, korallsziget vagy korallzátony.

A korallok a csalánozók osztályába tartozó, szilárd vázzal rendelkező virágállatok. A korallzátonyokat elsősorban a zátonyépítő korallok alkotják, ezek közül is elsősorban a kőkorallok (Madreporaria) egyes fajai, amelyek képesek nagy telepeket alkotni, amennyiben rendelkezésre állnak az igencsak szűk környezeti feltételek (optimális vízhőmérséklet: 23-27 °C, legfeljebb 20 méteres vízmélység, sótartalom: 34-36 ezrelék, állandó hullámmozgás a megfelelő táplálék- és oxigénellátáshoz). A zátonyépítő korallokkal szimbiózisban élő algáknak is szüksége van fényre a fotoszintézishez.

A vulkáni szigetek körül kialakuló koralltelepek egyre nőnek, szélesednek, miközben a sziget süllyed. Ha a telep növekedése és a sziget süllyedése egyensúlyban van, kialakul a korall atoll, később a korallsziget.

 

Éghajlat

Seychelle irigylésre méltó éghajlata mindig kellemesen meleg és kiegyenlített. A hőmérséklet ritkán esik 24 °C alá vagy emelkedik 32 °C fölé. Január és február a legcsapadékosabb hónapok, az eső általában gyors és heves záporként érkezik.

Májustól októberig fúj a délkeleti passzátszél, az év további időszakában pedig az északnyugati monszun határozza meg az időjárást. Minimális kivétellel az összes sziget a ciklonövön kívül található. A páratartalom egész évben 80% körül mozog. Az éghajlati viszonyok ideálissá teszik az országot a nap- és tengerimádók számára.

 

Történelem

Az első állandó település megalapítása előtt a Seychelle-szigetek hosszú évszázadokon keresztül lakatlanok voltak. IX. és X. századi arab térképeken jelennek meg először egyes területei. Később, a nagy földrajzi felfedezések hatására kialakuló távol-keleti kereskedelmi útvonalak fontos állomásává válik. Franciák, angolok és portugálok használják ideiglenes állomásként, pihenőhelyként a szigeteket. A kereskedelemmel egy ütemben fejlődő kalózkodás számára is ideális búvóhelyként szolgál.

Az angol-francia háború kitörésekor formált igényt Franciaország először a szigetcsoportra. 1756. november 1-én, a Mauritiuson székelő francia hatóság Mahé szigetét XV. Lajos pénzügyminisztere, Viscount Jean Moreau de Séchelles tiszteletére Séchelles-nek nevezte el. (Ennek a névnek az angolosított formája a Seychelles.)

1770-ben a francia telepesek létrehozzák az első állandó települést St Anne szigetén, ily módon próbálva megakadályozni a britek térnyerését a régióban.

Az angol francia háború alatt többször is gazdát cserélt a terület. Végül a hétéves háborút lezáró 1814-es párizsi egyezménnyel végleg Nagy- Britanniáé lett a szigetcsoport. A brit fennhatóság érdeme, hogy 1835-ben eltörölték a rabszolgaságot, mindazonáltal az immár szabad munkások továbbra is szinte a rabszolgasággal azonos gazdasági körülmények között dolgoztak tovább az ültetvényeken. Az önálló koronagyarmati státusz és a kereskedelmi forgalom élénkülése jelentős gazdasági változásokat hozott az ország életébe. Ezt a gazdasági fejlődést azonban nem követték társadalmi változások, a javakat továbbra is egy szűk elit birtokolta.

Politikai változást az 1964-es év hozott, ekkor több párt is alakult. France Albert René megalapította a baloldali gazdasági és társadalmi értékrendet képviselő SPUP-t (Seychelles People’s United Party), míg politikai ellenfele James Mancham a jobboldali SDP-t (Seychelles Democratic Party). Az 1966-os és 1970-es választásokon az SDP nyert. A kormány gazdasági programja szinte kizárólagosan a turizmusra épült. Seychelles paradicsomi imázsa az egész világon ismertté, az ország pedig a világ leggazdagabbjainak úticéljává vált.

1975-ben a két párt koalíciója lehetővé tette, hogy az ország egységesen fellépve vívja ki függetlenségét. Ez egy év alatt, 1976. június 29-re sikerült. Az immár független állam államfője James Mancham, kormányfője France Albert René lett.

A gazdagokat favorizáló, egyenlőtlenségeket súlyosbító gazdasági program azonban egyre nagyobb társadalmi feszültségeket eredményezett. Így 1977. június 5-én az SPUP támogatói megvonták a hatalmat Manchantól és René-t tették meg az ország kizárólagos vezetőjévé.

René nemzeti konszenzussal kialakított egypártrendszere visszavonta a gazdagokat támogató privilégiumokat, munkahelyeket teremtett, kialakította a nyugdíjrendszer alapjait, bevezette az általános tankötelezettséget, létrehozta a nemzeti haderőt. Programjának eredményeként 1990-re az egy főre jutó nemzeti össztermék megötszöröződött, az életszínvonal egyike lett Afrika legmagasabbjainak.

A ’90-es évek elején kezdődött meg a társadalmi vita a többpártrendszerre való áttérésről és új alkotmány létrehozásáról. 1992 júliusában tartották az első több-párt rendszerű választásokat, melyet a René vezette SPPF (Seychelles People’s Progressive Front) nyert.

2004-től France Albert René visszavonult a politikától és átadta helyét alelnökének James Alix Michel-nak.

 

Társadalom és kultúra

Seychelle társadalmát a multikulturalitás harmóniája jellemzi. A történelem során a világ összes tájáról vándoroltak ide különböző etnikumú emberek: felszabadított rabszolgák, európai telepesek, politikai üldözöttek, kalandorok, arab, perzsa, indiai és kínai kereskedők. Így vált Seychelles a kultúrák olvasztótégelyévé és alakult ki e befogadó és élettel teli társadalom.

A lakosság többsége által gyakorolt római katolikus vallás mellett megtalálható az országban az anglikán, a protestáns valamint a muzulmán és a hindu egyház is.

Zene és tánc

Az európai, afrikai, kínai és arab alapok éreztetik leginkább hatásukat a seychelles-i zenében. Legfőbb hangszerek az Európától átvett bendzsó és hegedű, amit makalapoval (bádogból készült húros hangszer), zezzel (egyhúros szitár) és afrikai dobokkal kísérnek. Híres előadók, zeneszerzők: Patrick Victor pop- és népzene, David Philoe, Jonise Juliette.

Seychelles tradicionális tánca a rabszolgaság időszakából fennmaradt komor moutia. A zenét, ami valójában munkadallá alakított ima, lassú, sok ismétlődő mozgással jellemezhető tánccal kísérik. Leggyakrabban a tengerparton rakott nyílt tűz mellett táncolják, mai napig népszerű esti szórakozás. Séga: az Indiai-óceán nyugati szigeteinek zenéje kíséri az európai polkából és négyesből kifejlődött egyedi kreol táncot.

 Gasztronómia

A seychelles-i ételek kiválóan ötvözik a franciák kifinomult, az indiaiak egzotikus és a távol-keletiek pikáns ízeit. Legfőbb alapanyaga a hal, amit gyakran fűszeres paradicsomos szósszal és rizzsel tálalnak. Érdemes kipróbálni a leveseket, közülük is a méltán népszerű „tec-tec” levest. Kihagyhatatlan desszert a nouga elnevezésű édes kókuszpuding.

Kreol Fesztivál

A világ minden táján élő kreol művészek seychelles-i találkozója az egyedi és változatos kreol kultúra megőrzésére és népszerűsítésére. Minden év októberének végén, egy héten keresztül látható, hallható és ízlelhető a kreol gasztronómia, divat, zene, és tánc. A fesztivál egyben tehetséges, fiatal művészek bemutatkozására is lehetőséget teremt. További művészeti ágak: utcai színház, irodalmi szemináriumok, bábelőadás, táncverseny, fotókiállítás.

 

Hasznos szavak

 

Magyar  Kreol
Szia! Bonzour! 
Viszlát! Orevwar!
Köszönöm. Mersi.
Hol? Kote? 
Kérem  Silvouple
Igen Wi
Nem  Non
Nem éretm. Mon pa konpran. 
Ez tetszik. Mon kontan.
Mi ez? Kisisa? 
Miért? Akoz?
Eltévedtem. Mon'n perdi.
Telefon Telefonn
Hal Pwason 
Madár Zwazo
Teknős Torti
Kaphatok egy sört, kérem? Mon Kapab ganny en labyer, silvouple? 
Mennyibe kerül? Kombyen sa? 

 

 

Környezetvédelem

Seychelles természeti értékei világviszonylatban is jelentősek és különlegesek. A gránit alapkőzetű szigetek a mai emlősök kialakulása előtt váltak le az afrikai és az indiai kontinensről a kéregmozgás következtében. Így az élővilág egyrészt mindkét kontinens jellegzetességeit hordozza, másrészt Gondwana gazdag élővilágának egyes fajai megmaradtak és reliktumfajként élnek a szigeteken a mai napig.

A terület számos endemikus (csak az adott területen élő) fajnak ad otthont, melyek megóvása a biodiverzitás fenntartásának záloga. E fajok jelentős része gerinctelen (kb. 2000), madár (12), emlős (2 denevér), kétéltű (11), és növény (80).

A környezetvédelem aktuális kihívásai

Bár Seychelle az érintetlen paradicsom szimbóluma, azonban e különleges élővilág számos veszélynek van kitéve, például: klímaváltozás, túlhasználat, behurcolt inváziós fajok terjedése, népességnövekedés. Alapvető fontosságú tehát a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás. A természet és a gazdaság kapcsolata kevés helyen érzékelhető olyan nyilvánvalóan, mint Seychelles-en. Az ország természetvédelmi programjai világszerte példát mutattak környezetvédelemből, élőhely-visszaállítási projektjei méltán híresek.

Címlap