Házasságkötés

A Seychelle Köztársaságban történő házasságkötés sok házasulandó pár álmai között szerepel, ám sokan túl bonyolultnak tartják az esküvő megszervezését. Ennek megkönnyítéseként kívánja a Seychelle Köztársaság Konzuli Képviselete összefoglalni a hivatalos tudnivalókat a házasulandók számára.

A házasságkötéshez szükséges dokumentumok:

Minimum a hazautazás dátumáig érvényes útlevél adatokat tartalmazó oldalainak hiteles másolata
Születési anyakönyvi kivonat hiteles másolata (új típusú, 3 nyelvű anyakönyvi kivonat estén)
Születési anyakönyvi kivonat hiteles fordítása angol vagy francia nyelvekre (régi típus esetén)
Korábbi névváltoztatás esetén a változást igazoló hivatalos dokumentum hiteles angol vagy francia nyelvre fordított másolata
Családi állapotot igazoló okirat, melyet a Központi Okmányiroda (1133 Budapest, Visegrádi utca 110-112.) állít ki.

Minden szükséges dokumentumot a házasságkötés tervezett időpontja előtt kell legkésőbb 2 hónappal benyújtani a Seychelle Köztársaság Civil Status Office területi kirendeltségén elektronikus levél mellékleteként vagy eredeti példányként.

A házasságkötés tervezett időpontja előtt legkésőbb 11 nappal a Civil Status Office-t a házasságkötés pontos dátumáról és helyszínéről tájékoztatni szükséges.

A házasságkötés tervezett időpontja előtt legkésőbb 2 nappal a házasulandó feleknek be kell utazni a Seychelle Köztársaság területére.

A házasságkötés helyszínéről a házasulandó felek több helyszín közül választhatnak. A házasság megkötésére mód van a victoriai polgármester irodájában, a szállást biztosító szálloda területén, illetve egyéni igények szerint szabadon választott helyszínen a szálloda területén kívül is. Az egyéni helyszínek esetében külön regisztrációra, engedélyeztetésre és díjfizetésre van szükség.

A victoriai polgármesteri irodában történő házasságkötési ceremóniák időpontjai: kedd és csütörtök reggel, valamint igény szerint szombat*.

Amennyiben a házasulandó felek a polgármester irodáján kívül kívánják a ceremóniát megtartani, úgy az anyakönyvvezető minden esetben külön kiszállási díjat számít fel. Ez a jelenlegi szabályok szerint 110 Dollár. 

Külső helyszíni házasságkötés esetében az anyakönyvvezetővel kell az időpontot egyeztetni. *Fontos: ugyanez a kiszállási díj (110 Dollár) fizetendő abban az esetben is, ha a pár szombaton szeretné tartani a ceremóniát a polgármester irodájában.

A Seychelle Köztársaságban kötött házasságok magyarországi honosítását a házastársak magyarországi állandó lakcíme szerinti Anyakönyvi Hivatal kérelmezi a magyarországi Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál. A honosításhoz szükséges a Seychelle Köztársaságban kiállított és Apostille hitelesítéssel ellátott házassági anyakönyvi kivonat eredeti példánya illetve ennek az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által magyar nyelvre fordított példánya.

Egyéb információért kérjük, forduljanak bizalommal a Seychelle Köztársaság Civil Status Office területi kirendeltségéhez, az esküvői szolgáltatást biztosító szálloda illetékes esküvőszervezőjéhez, illetve az esküvői csomagot biztosító utazási irodához.

Civil Status Office elérhetőségek:

Mahe
Central Office
Telefon: +248 429-3636

Anse Royale
Telefon: +248 437-1172

Praslin
Telefon: +248 423-3904

La Digue
Telefon: +248 423-4220

E-mail: info@civilstatus.gov.sc
Nyitvatartási idő: hétfőtől – péntekig 8:00-11:00 illetve 13:00-15:00